Praag - wijk - Kleine Zijde

Copyright © 2004 Digitalefotosite Cor en Joke

Menu
 

 
 

 

 
  De foto's uit Praag zijn per wijk gerangschikt. Voor elke wijk heb ik een aparte pagina gemaakt als je  één van onderstaande kleine foto's aanklikt kan je naar die wijk  
     
         
    Joodse Wijk                  Nieuwe Stad                     Oude Stad                   De Burcht  
     
  Kleine Zijde - Malá Strana  
   

Van de oude wijken heeft Kleine Zijde zijn oude karakter het best behouden; sinds het einde van de 18de eeuw is hier nauwelijks meer gebouwd. Er zijn talloze barokke monumenten en huizen met sierlijke gevelstenen te zien. Vanuit Kleine Zijde, dat aan de voet van de Praagse Burcht ligt, hebt u prachtig uitzicht over de rivier de Moldau en Oude Stad. Het centrum van de wijk is het Plein Kleine Zijde, dat wordt beheerst door de St.-Nicolaaskerk. De Grootprioraatsmolen op het Kampa-eiland draait als vanouds, bedevaartgangers bidden nog altijd bij het Praagse Christuskind in de St.-Maria de Victoriakerk en de muziek uit de kerken en paleizen klinkt nog net zo als toen Mozart in Praag woonde.

 
     
     
     
   
  Bruggen over de Moldau  
     
     
 

 

 
Bruggentoren Oude Stad de Karelsbrug en St. Nicolaaskerk

 

     
     
   
 
 

Zicht op het Smetanamuseum (links) en Oude Stad vanaf Kleine Zijde

 

In het neorenaissancistische Smetanamuseum, waarin vroeger het waterleidingbedrijf was gevestigd, is nu een museum ingericht ter nagedachtenis aan de vader van de Tsjechische muziek, Bedřich Smetana. Er zijn oorspronkelijke handschriften en memorabilia van de componist te zien. Smetana was zeer patriottistisch en droeg veel bij aan de 19de eeuwse wedergeboorte van zijn land. Op latere leeftijd werd hij steeds dover en zelf heeft hij zijn beroemde Má Vlast (Mijn vaderland) nooit gehoord.

 
     
     
   
 
 

De Legiíbrug en het Nationale Theater (met Koepeldak) vanaf Kleine Zijde

 

Het Nationale Theater geldt als belangrijkste symbool voor de Tsjechische culturele wedergeboorte in de 19de eeuw. In 1868 werd met de voornamelijk door particulieren gefinancierde bouw begonnen. Het oorspronkelijke ontwerp was van de Tsjechische architect Josef Zítek. Nadat het complex op 12 augustus 1881, enkele dagen voor de officiële opening door brand was verwoest, kreeg Josef Schulz opdracht een nieuw gebouw te ontwerpen. Alle vooraanstaande Tsjechische kunstenaars uit die tijd droegen bij aan het weelderige eindresultaat. Rond 1980 werd het theater gerestaureerd en uitgebreid.

 
     
     
               

 

 

St. Nicolaaskerk  (Kleine Zijde)

 

De St. Nicolaaskerk splitst het Plein Kleine Zijde in twee delen. Met de bouw werd in 1703 begonnen en in 1761 werd de laatste hand gelegd aan de superbe fresco's in het schip. De kerk is het absolute meesterwerk van vader Christoph en zoon Kilian Ignaz Dientzenhofer. Zelf stierven deze twee vertegenwoordigers van de Hoog-Barok overigens voordat de kerk af was. D beelden, fresco's en schilderijen in de kerk, waaronder de mooie Kruisiging uit 1646 van Karel Škréta, zijn gemaakt door de beste kunstenaars uit die tijd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de kerk helemaal gerestaureerd

 

     
     
     
 
Bovenkant St. Nicolaaskerk
 
     
     
  Top
 

Plein Kleine Zijde - Smirickypaleis

 
     
     
   
  Plein Kleine Zijde - Sternbergpaleis  
     
     
   
  Oldtimer waar je een stadsrondrit mee kan maken  
     
     
   
  Gevel versiering  
     
     
   
   

Voorkant Wallensteinpaleis

 

Dit Wallensteinpaleis, het eerste grote seculiere gebouw in het barokke Praag, kwam tot stand dankzij de blinde ambities van de opperbevelhebber van het keizerlijke leger,  Albrecht von Wallenstein (1581 - 1634). Door zijn talrijke zeges in de Dertigjarige Oorlog was hij voor Ferdinand II onmisbaar geworden, maar ondanks alle onderscheidingen joeg hij ook nog op de kroon van Bohemen. Ten slotte begon hij op eigen houtje met de tegenpartij te onderhandelen. In 1634 liet de keizer hem vermoorden. Het paleis dat Wallenstein tussen 1624 en 1630 liet bouwen, moest zelfs de Praagse Burcht overtreffen. Hij moest 23 huizen, drie tuinen en de Praagse steenbakkerij opkopen om een geschikte locatie te verkrijgen. De schitterende grote zaal is twee verdiepingen hoog. Op het plafond is Wallenstein zelf afgebeeld in de gedaante van de god Mars in een triomfwagen. De architect, Andreas Spezza, kwam net als de meeste andere bouwers uit Italië. Het paleis is nu de zetel van de Tsjechische senaat, en na de restauratie is het voor het publiek geopend. De ingang aan de Letenská leidt naar de paleistuin. Hier gebruikte Wallenstein gewoonlijk het avondmaal in de sala terrena (tuinpaviljoen), die uitzicht heeft op een fontein. De bronzen beelden in de tuin zijn kopieën; originelen waaronder werk van de Nederlander Adriaen de Vries, werden in 1648 gestolen door de Zweden. De tuin wordt verder gesierd door een merkwaardige, kitscherige namaakgrot, inclusief stalactieten. Er staat ook een paviljoen met mooie fresco's die de legende van de Argonauten en het Gulden Vlies uitbeelden; Wallenstein was onderscheiden met de Orde van het Gulden Vlies, de hoogste ridderorde in het Heilige Roomse Rijk. Achter in de tuin ligt een siervijver met een beeld in het midden, en daarachter de rijschool, waar tentoonstellingen van de Nationale Galerie worden gehouden.

 
     
     
 

 
  Plattegrond Wallensteinpaleis en tuin  
     
     
   
 
Wallensteinpaleis
 
     
     
   
  Wallensteinpaleis  
     
     
  Top
 
Bijgebouwen van het Wallensteinpaleis
 
     
     
   
  Wallensteinpaleis en tuinen  
     
     
   
 
Beeld in tuin van Paleis Wallenstein
 
     
     
   
 
Manege voor de rijschool van het Wallensteinpaleis
 
     
     
   
 
Tuin van het paleis op de achtergrond verschillende kerken
 
     
     
   
 
Bijgebouwen van het Wallensteinpaleis
 
     
     
   
 
Doorkijk naar de kunstmatig aangelegde druipsteengrottenwal
 
     
     
   
 
Gedeelte van de kunstmatig aangelegde druipsteengrottenwal
 
     
     
  Top
 
Kunstmatig aangelegde druipsteengrottenwal in de Paleistuin
 
     
     
   
 
Kunstmatig aangelegde druipsteengrottenwal met kijkgaten
 
     
     
   
     
     
     
   
 
Wallensteinpaleis bovenin een gedeelte van De Burcht
 
     
     
   
  Zijstraatje van Tomášská  
     
     
   
  Ingang St. Maria de Victoriakerk  aan de Karmelitská  
     
     
   
 
Zijstraatje Karmelitská
 
     
     
   
 
Terrasje in één van de vele steegjes
 
     
     
 

Petřínpark

 

De Groene Petřínheuvel, ten westen van Kleine Zijde, kijkt van 318 meter hoogte over Praag uit. Voor de herkomst van de naam zijn twee verklaringen in omloop. Vroeger werden hier offers voor de Slavischegod Perun gebracht, terwijl de Latijnse naam Mons Petrinus 'rotsachtige berg' betekent. De streek tussen deze heuvel en de Witte Berg was vroeger één groot woud. De in de 12de eeuw aangelegde wijngaarden langs de zuidkant waren tegen de 19de eeuw vervangen door tuinen en boomgaarden. Aan de voet van de heuvel staan nog steeds veel fruitbomen. Op de top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Praag.

 
     
     
     

 

Top

 
Kabelbaan naar Petřínpark
 
     
     
   
 
In de tram van de kabelbaan
 
     
     
   
  Vertrek van het station  
     
     
   
  Vertrek van het station  
     
     
   
  Vanaf de brug over de kabelbaan in het Petřínpark  
     
     
   
   

Er zijn twee trams op deze kabelbaan, halverwege de kabelbaan wachten de trams op elkaar zodat de tram die van boven komt verder naar beneden kan en de tram die van beneden komt naar boven kan

 
     
     
   
   

Er zijn twee trams op deze kabelbaan, halverwege de kabelbaan wachten de trams op elkaar zodat de tram die van boven komt verder naar beneden kan en de tram die van beneden komt naar boven kan

 
     
     
   
  Eekhoorn poseert voor de camera  
     
     
  Top
  Uitzicht vanaf de Petřínheuvel op 318 meter hoogte  
     
     
   
  Uitzicht vanaf de Petřínheuvel  
     
     
   
   

Uitkijktoren

 

Het opmerkelijkste bouwwerk in het Petřínpark is deze namaak-Eiffeltoren, die voor de Wereldtentoonstelling in 1891 werd gebouwd. De achthoekige toren is 60 meter hoog, eenvierde van zijn Parijse voorbeeld. Om het uitzichtpunt te bereiken moet je 299 treden op de wenteltrap bestijgen. (Er is ook een lift). Bij helder weer is zelfs de hoogste berg van Bohemen, de Sněžka in het Krkonoš-gebergte (Reuzengebergte), zichtbaar.

 
     
     
   
  Uitzicht vanaf de Uitkijktoren  
     
     
   
  Uitzicht vanaf de Uitkijktoren  
     
     
   
  Uitzicht vanaf de Uitkijktoren  
     
     
   
  Uitzicht vanaf de Uitkijktoren  
     
     
   
  Uitzicht vanaf de Uitkijktoren  
     
     
  Top
  Uitzicht vanaf de Uitkijktoren  
     
     
                           
   

Labyrint

 

Deze doolhof met zijn spiegelende muren is net als de uitkijktoren, een overblijfsel van de Wereldtentoonstelling in 1891. De doolhof bevindt zich in een houten gebouw in de vorm van de  oude Špičkapoort, die deel uitmaakte van de vestingwerken van Vyšehrad. Dit merkwaardige gebouw werd aan het einde van de Wereldtentoonstelling van elders in Praag hierheen verplaatst. 

 
     
     
                
 

 

St. Laurentiuskerk

Volgens de overlevering is deze kerk in de 10de eeuw op de plaats van een heidense schrijn gesticht door de vrome prins oor de vrome prins Boleslav II en St. Adalbertus. Het plafond van de sacristie is beschilderd met een fresco dat deze legende uitbeeldt. De schildering dateert uit de 18de eeuw, toen het kleine romaanse bouwwerk in een veel groter barok gebouw opging. Deze kerk is herkenbaar aan de verlichte koepel en de twee torens met uivormige koepel.

 
     
     
   
 

 

Calvariebergkapel  en  St. Laurentiuskerk gezien vanaf de uitkijktoren

 
     
     
   
   

Calvariebergkapel

 

De kleine Calvariebergkapel, die dateert van 1735, ligt net links van de ingang naar de kerk. De gevel van de kapel is versierd met modern sgraffito dat de Wederopstanding van Jezus uibeeldt.

 
     
     
   
  Eén van de vele kapelletjes in het  Petřínpark  
     
     
   
  Galerie Reon  
     
     
   
 

Hongermuur

 

Al eeuwenlang staan de vestingswallen die Karel IV tussen 1360 en 1362 langs de zuidgrens van Kleine Zijde liet bouwen bekend als de Hongermuur. Van de totale muur is 1200 meter bewaard gebleven, compleet met kantelen en aan de binnenkant een plateau vanwaar schutters konden aanleggen. Het nog bestaande deel loopt van Újezd via Petřínpark naar Strahov.

 
     
     
  Top
   

Strahovklooster gezien vanaf de uitkijktoren

 

Toen dit klooster in 1140 door de strenge orde der premonstratenzers werd gesticht, kon het zich in grootte meten met het onderkomen van de toenmalige heersers in het land. Na een brand in 1258 werd het in gotische stijl herbouwd, waar later barokke elementen aan werden toegevoegd. De beroemde bibliotheek is meer dan 800 jaar oud. Hij overleefde vele plunderingen door vijandelijke legers en de ontbinding van kloosters door Jozef II in 1783, en is nog altijd een van de mooiste bibliotheken van Bohemen.

 
     
     
   
  Doorgang door Hongermuur naar de kabelbaan  
     
     
   
  Hier is de halte van de kabelbaan naar beneden  
     
     
   
  Met de tram naar beneden en het Petřínpark te verlaten  
     
     
   
  Ingang Strahovklooster  
     
     
   
  Voorplein Maria-Hemelvaartkerk  
     
     
   
  Zicht vanaf de Most Legiíbrug op de Karelsbrug  
     
     
   
  Zicht vanaf de Most Legiíbrug op de Karelsbrug  
     
     
  Top
  Zicht vanaf de Most Legiíbrug op de Karelsbrug  
     
     
 

Kampa - eiland

 

Kampa-eiland een heerlijk rustig hoekje van de wijk Kleine Zijde, wordt omsloten door de Moldau en de Duivelsbeek . Dit beekje ontleent zijn naam aan de duivelse opvliegendheid van een bewoonster van het Maltezerplein in de 19de eeuw. De Duivelsbeek werd eeuwenlang als molenvliet gebruikt en daarvan zijn nu nog drie oude watermolens bewaard gebleven. Voorbij de Grootprioraatmolen verdwijnt de beek onder een bruggetje, waarna hij pal langs de huizen verder stroomt. De naam 'Venetië van Praag' is dan ook voor de hand liggend, ook al varen hier kano's in plaats van gondels. Tijdens de Middeleeuwen waren er voornamelijk tuinen op het eiland, verder deed het dienst als bleekveld. De mooie huizen aan Na Kampě náměstí zijn overblijfselen uit de 17de eeuw, toen hier veel markten voor pottenbakkers werden gehouden. Tussen dit plein en de zuidpunt is een park, dat werd gecreëerd uit verscheidene oude paleistuinen. Het eiland verdween tijdens de overstroming van 2002 bijna helemaal onder het water van de Moldau, dat grote schade aanrichtte, aan de historische gebouwen, waarvan vele momenteel worden herbouwd en gerestaureerd.

 
     
     
     
   
  Eén van de drie watermolens op het Kampa-eiland  
     
     
   
  Duivelsbeek  
     
     
   
  Museum Kampa - eiland  
     
     
   
  Kunst van boomschors  
     
     
   
  Uitzicht vanaf Kampa eiland  
     
     
   
  Uitzicht vanaf Kampa eiland  
     
     
   
  Duivelsbeek  
     
     
  Top
  Duivelsbeek  
     
     
   
  Na Kampě  
     
     
   
  Trap van Kampa-eiland naar de Karelsbrug  
     
     
 

 Karelsbrug - Karlúv Most

 

Het beroemde bouwwerk van Praag verbindt Kleine Zijde met Oude Stad. De ene helft hoort bij Kleine Zijde en de andere helft bij Oude stad. Tegenwoordig mogen alleen voetgangers de brug gebruiken, maar vroeger konden vier rijtuigen er elkaar passeren. Veel van de beelden op de brug zijn kopieën, waarvan de originelen in het Lapidarium van het Nationale Museum en in Vyšehrad te zien zijn. De gotische Bruggentoren Oude Stad is in zijn soort een van de mooiste

 
     
     
     
   
  Bruggentoren Judithbrug (links) Bruggentoren Kleine Zijde (rechts)  
     
     
   
  Poort onder de Judithbrug en Bruggentoren Kleine Zijde richting Mostecká  
     
     
   
  Het is altijd druk op de Karelsbrug  
     
     
   
  Ook staan er veel stalletjes met uiteenlopende kunstenaars  
     
     
               
   

Foto links:       St. Salvator, St. Cosmas en St.Damianus   1709

Foto rechts:    Op deze gravure van het beeld staat de martelaar uit de 3de eeuw tussen de leeuwen die hem moesten verslinden, maar die hem slechts likten. Hij is de patroonheilige van de dansers en wordt vaak te hulp geroepen bij epilepsie.

 
     
     
  Top
  Uitzicht vanaf de Karelsbrug op de Oude Stad  
     
     
               
 

           

             St. Filippus Benitius  1714                                    St. Cajetanus  1709

 
     
     
   
  Stalletje met popjes en fotokaarten  
     
     
               
                 St. Augustinus  1708                                          St. Judas Thaddeüs  1708  
     
     
   
  Zicht op de Duivelsbeek vanaf de Karelsbrug  
     
     
               
   

St. Johannes Nepomuk  1683

 

Diverse reliëfs op de brug gaan over St. Johannes Nepomuk. De heilige op dit reliëf glimt omdat iedereen hem even aanraakt, dat brengt geluk.

 
     
     
               
 

        St. Antonius van Padua  1707                                      St. Wenceslas  1858

  

 
     
     
               
 

 

Foto links:       St. Adalbertus  1709   Adalbert was bisschop van Praag en stichtte in     991 de St. Laurentiuskerk. De Tsjechen kennen hem als Vojtěch

 

Foto rechts:    St. Luitgarde  1710  Dit beeld, algemeen als het kunstzinnigste van de brug beschouwd, maakte Matthias Braun toen hij pas 26 was. Het beeldt een blinde cisterciënzer non uit die in een visioen Jezus ziet en zijn wonden kust.

 
 
     
     
              Top
 

 

Foto links:       St. Nicolaas van Tolentino  1708

 

Foto rechts:    St. Vincentius Ferresius en St. Procopius  1712. De rabbijn op dit detail is bedroefd omdat St. Vincentius vele joden tot het christendom heeft weten te bekeren. St. Procopius is een van de beschermheiligen van Bohemen.

 
 
     
     
   
  Foto vanaf de Karelsbrug genomen  
     
     
               
 

Foto links:      St. Franciscus Seraficus met twee engelen  1855

Foto rechts:   St. Ludmilla  1710

 
     
     
   
  Standbeeld in de Moldau  
     
     
   
 
De Burcht gezien vanaf de Mánesuvbrug
 
     
     
   
 
De Burcht gezien vanaf de Mánesuvbrug
 
     
     
   
  Bruggen over de Moldau  
     
     
   
  Oude Stad  
     
     
   
  Oude Stad met de Tynkerk  
     
     
  Top
  Joodse Wijk  
     
     
   
  Čechův mostbrug en Joodse Wijk  
     
  De foto's uit Praag zijn per wijk gerangschikt. Voor elke wijk heb ik een aparte pagina gemaakt als je  één van onderstaande kleine foto's aanklikt kan je naar die wijk  
     
         
  Joodse Wijk                  Nieuwe Stad                     Oude Stad                   De Burcht  
     
 Menu             Top