Leipzig - Duitsland

 

          Copyright © 2004 Digitalefotosite Cor en Joke

Menu
 

 
 

Reichsstrasse en het Specks Hof

 
     
 

 

Leipzig  een stad in Duitsland ligt in de deelstaat Saksen en heeft 502.000 inwoners met een oppervlakte van 300 km², gelegen aan de Pleise, en na Berlijn de grootste stad in de voormalige DDR. De stad, waarvan de naam afkomstig is van het oud-Slavische Lipsk (plaats bij linden), werd voor het eerst, als burcht, genoemd in 1015. Als stichtingsdatum geldt het jaar 1165, toen de stad stadsrechten en marktrecht kreeg. Het is vanouds een belangrijke handelsstad. Na de stichting van de universiteit in 1409 werd de stad een centrum van de boekdrukkunst. In 1813 vond bij Leipzig de Volkerenslag plaats, waarbij Napoleon werd verslagen door een gecombineerd leger van onder meer Rusland, Oostenrijk en Pruisen. Een eeuw later, in 1913, werd ter gelegenheid van deze slag het 91 meter hoge Völkerschlachtdenkmal opgericht.

In Leipzig is tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer veel verwoest en na de oorlog werden veel oude gebouwen totaal verwaarloosd. Van 1952 tot 1990 was Leipzig de hoofdstad van het district 'Bezirk Leipzig' in de DDR. In 1989 begon ook in deze stad de kritiek op het regime tot uitdrukking te komen in zogenaamde Friedensgebete, de wekelijkse kerkdiensten die sinds 1982 iedere maandagavond in de Nikolaikirche plaatsvonden en die tenslotte uitmondden in een vreedzame demonstratie van 50.000 burgers op 9 oktober 1989. Door de slogans 'Keine Gewalt' en 'Wir sind das Volk' werd een dreigende burgeroorlog verhinderd en een maand later werd de grens met West Duitsland geopend. Er brak een nieuwe tijd aan, ook voor Leipzig. De stad is sindsdien enorm veranderd. Er zijn talrijke gebouwen gerestaureerd of gereconstrueerd.

 

 
     
     
  e  
   

Hotel Lindenau in Leipzig

 

Dit is het hotel waar wij verbleven toen wij in Duitland op vakantie waren. Het is een uitstekend hotel, niet duur en met vriendelijk en bereidwillig personeel.

 

Website   Hotel Lindenau Leipzig

 
     
     
 

              

 
  Herdenkingsmonument van Burgemeester C.W. Muller aan de Willy Brandt-Platz  
     
     
 

                

 
  Herdenkingsmonument van Burgemeester C.W. Muller van de burgers uit Leipzig  
     
     
   
   

Hauptbahnhof

 

Dit centraal station werd in 1915 in bedrijf genomen is na omvangrijke en na afgesloten modernisering in 1997 een van de modernste en grootste stations voorpersonenvervoer ter wereld. Het is 298 meter lang en heeft 24 sporen, die door stalen draagbogen met een wijdte van 45 meter worden overkapt.

Met de 'Promenades van het centraalstation' nodigt een attractief shopping, service en dienstverleningscentrum uit tot kijken, kopen en vertoeven

 
     
     
   
  Goethestrasse met aan het einde het City - Hochhaus  
     
     
  Top
  Franz-Mehring-Haus gebouwd in 1911 - Augustusplatz  
     
     
   
  Het Kroch-Hochhaus het eerste torengebouw van Leipzig werd in 1928 gebouwd  
     
     
   
   

Het Kroch-Hochhaus

 

De klokkeluiders op het dak hebben als voorbeeld de klokkentoren op het San Marcoplein in Venetië

 
     
     
   
 

 

Het Kroch-Hochhaus

 
     
     
   
 

 

Dit is de zuidzijde van de Augustusplatz met de 142 meter hoge toren van het

City-Hochhaus, oorspronkelijk gebouwd voor de universiteit in de jaren1968 - 1975 in de vorm van een open boek

 
     
     
   
  Mendelbrunnen een fontein uit 1886  
     
     
   
  Mendelbrunnen een fontein uit 1886  
     
     
   
 

 

Opera - Augustusplatz

 

Deze Opera is in 1960 gebouwd op de plaats waar vroeger een theater uit 1868 stond.

 
     
     
  Top
  Fonteinen in de vorm van kaarsen  
     
     
   
  Fonteinen in de vorm van kaarsen  
     
     
   
  Eiscafe San Remo  
     
     
   
  Eiscafe San Remo  
     
     
   
 

Alte Nikolaischule aan de Nikolaikirchhof

 
 

 

 
     
   
   

Alte Nikolaischule

 

Deze school was de eerste stedelijke school in Leipzig. Dit eenvoudige renaissancegebouw, dat voor Leipzig een grote cultuurhistorische waarde bezit, ontstond in 1568. Leerlingen van deze instellingen waren o.a. Gottfried Wilhelm Leibniz, Chritian Thomasius en Richard Wagner.

 
     
     
   
 

Predigerhaus - het staat op de hoek van Nikolaikirchof en de Grimmaische Strasse.

 
 

 

 
     
 

              

 
   

Nikolaikirche

 

Deze kerk is de grootste en oudste kerk van de stad. Hij werd in 1165 gewijd. Uit die tijd stamt nog de romaanse façade. De achthoekige toren in het midden werd in 1555 door Hieronymus Lotter gebouwd en kreeg in 1730 -1734 zijn barokke torenkap.

Van 1513 tot 1526 werd de kerk omgebouwd tot laatgotische hallenkerk. Indrukwekkend is het klassicistische interieur van Johann Friedrich Carl Dauthe uit de jaren 1784 - 1797. De ruimte wordt gekarakteriseerd door een cassettengewelf, corinthische zuilen en door de kleuren wit, roze en appelgroen. In dezelfde tijd vervaardigde de toenmalige directeur van de Leipziger tekenacademie Adam Friedrich Oeser dertig schilderijen en ook het schilderij van het hoofdaltaar. In  deze Nikolaikirche gaf Johann Sebastian Bach op 7 februari 1723 een eerste staaltje van zijn kunnen toen hij als cantor en muziekdirecteur in Leipzig solliciteerde. Op 30 mei van hetzelfde jaar gaf hij hier zijn introductieconcert. Hier werden zijn grote passieconcerten en het Weihnachtsoratorium voor het eerst opgevoerd met het Thomanerkoor. Ook door gebeurtenissen in onze tijd is deze kerk beroemd geworden. Sinds 1982 werden hier iedere maandag de zogenaamde vredesgebeden gehouden, die in 1989 uitmondden in demonstraties in Leipzig en vervolgens in de hele DDR.

Zo werd de Nikolaikirche tot de kiem van de vreedzame revolutie die het einde van de DDR inluidde.

 
     
     
  Top
  Nikolai Strasse  
     
     
 

 
 

Hoofdingang Nikolaikirche

 
 

 

 
     
   
  Grimmaische Strasse  
 

 

 
     
   
 

 

Riquethuis

 

De eigenaars van de in 1745 opgerichte firma Riquet & Co lieten door de Leipziger architect Paul Lange in 1908 - 1909 dit fantasievolle pand bouwen. Opvallend zijn de twee olifantenkoppen van gedreven koper schuin boven de ingang. De exotische elementen in dit gebouw verwijzen naar de handelswaren van de Riquet: chocolade, koffie, thee en andere producten uit China, Japan en de Oriënt. De gebogen hoekgevel is versiert met een jugendstilmozaïek. Daarboven troont een pagodenvormig torentje dat in de oorlog werd verwoest en in 1994 - 1995 weer is gereconstrueerd

 

 
     
 

 

 
 

 
 

 

Riquethuis

 

Twee olifantenkoppen van gedreven koper schuin boven de ingang

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Riquethuis

 

De gebogen hoekgevel is versiert met een jugendstilmozaïek

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Riquethuis

 

Een pagodenvormig torentje dat in de oorlog werd verwoest en in 1994 - 1995 weer is gereconstrueerd

 
 

 

 
 

 

 
 

              

 
 

                          Riquethuis                                                           Specks Hof

 
 

 

 
 

 

 
 

Top
 

Riquethuis, toren van Nikolaikerk en rechts Handelshof

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Herdenkingsteen op de grond.

 

Met deze leuze 'De sik moet weg!' hoopten de arbeiders in de DDR partijleider Walter Ulbricht op 17 juni 1953 weg te sturen.

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Herdenkingsteen op de grond tussen twee rijen stenen

 

Op 17 juni 1953 kwam de arbeidersbevolking van Leipzig en andere Oost-Duitse steden in opstand tegen het communistische regime en eiste onder meer vrije verkiezingen. De opstand werd met behulp van de Sovjet-Unie neergeslagen ten koste van enige honderden doden. 17 juni is tot de Duitse hereniging een officiële herdenkingsdag gebleven.

 
 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Oude Handelsbeurs zij en achterkant, rechts van dit gebouw Het Oude Raadhuis

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Oude Handelsbeurs (1687)

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Alte Handelsbörse voorkant ligt aan de Naschmarkt

 

Het oudste gebouw voor de bijeenkomsten van de Leipziger kooplieden. In 1678 dienden dertig Leipziger handelaars hiertoe een aanvraag in bij de raadsvergadering en nog in hetzelfde jaar werd met de bouw begonnen, die in 1687 werd voltooid. Het gebouw heeft twee verdiepingen en op de gehele eerste verdieping bevond zich de beurszaal, waar de financiële handel plaatsvond. In de Tweede Wereldoorlog brandde het gebouw uit. In 1962 werd de buitenkant gerestaureerd en het interieur gemoderniseerd voor culturele doeleinde.

 
 

 

 
     
   
  Voorportaal Alte Handelsbörse (1687)  
     
 

 

 
 

 
 

Alte Handelsbörse voorkant ligt aan de Naschmarkt

 
 

 

 
 

 

 
 

Top
 

 

Standbeeld van Johann Wolfgang von Goethe

Goethe werd geboren op 28 augustus 1749 in Frankfurt am Main, was een Duits schrijver, wetenschapper, filosoof en staatsman. Goethe was de schrijver van onder meer Faust en Zur Farbenlehre. Hij is op 22 maart 1832 in Weimar overleden.

 
 

 

 
 

 

 
 

              

 
 

 

Op beide zijden van de sokkel zijn ook twee Leipziger vriendinnetjes van Goethe afgebeeld:  Kätchen Schönkopf en Friederike Oeser

 
 

 

 
 

 

 
 

 
   

Standbeeld van Johann Wolfgang von Goethe

Goethe werd geboren op 28 augustus 1749 in Frankfurt am Main, was een Duits schrijver, wetenschapper, filosoof en staatsman. Goethe was de schrijver van onder meer Faust en Zur Farbenlehre. Hij is op 22 maart 1832 in Weimar overleden.

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Naschmarkt  met gezellige terrasjes

 
 

 

 
     
 

 
 

 

Alte Rathaus aan de Markt

 

Het raadhuis werd in 1556 - 1557 door de bouwmeester Hieronymus Lotter in minder dan één jaar tijd gebouwd. Het is een van de belangrijkste renaissanceraadhuizen in Duitsland. De arcades aan de voorkant werden er in het begin van de vorige eeuw aan toegevoegd, het dak is van zes dwars gevels voorzien. Onder aan de toren bevindt zich het hoofdportaal, dat door twee ionische zuilen wordt geflankeerd. Op het houten balkon daarboven uit 1564 spelen de stadsmuzikanten.

 
 

 

 
     
     
 

              

 
 

Alte Rathaus - Klokkentoren

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Alte Rathaus achterkant aan de Naschmarkt dit is ook de ingang van het Stadtgeschichtliche Museum dat sinds 1906 hier is gevestigd.

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

              

 
 

Alte Rathaus aan de linkse kopse kant

 
 

 

 
     
 

Top
 

Alte Rathaus

 
 

 

 
     
   
   Poort onder Alte Rathaus  
     
     
 

              

 
  Booggalerijen aan de Alte Rathaus  
     
 

 

 
 

 
 

Katharinenstrasse met zijn prachtige barokke panden

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Katharinenstrasse met zijn prachtige barokke panden

 
 

 

 
 

 

 
 

               

 
 

 

Het Fregehaus  (foto links) heeft een  grote bouwhistorische waarde uit de tijd van de barok. Het werd in 1706 -1707 door de raadsbouwmeester Fuchs gebouwd en in 1782 werd het verkocht aan de rijke bankier Christian G. Frege

 

Het Romanushaus  (foto rechts)  werd door Johann Gregor Fuchs in 1701 - 1703 gebouwd. De bouwheer, Franz Conrad Romanus, was een gunsteling van keurvorst Augustus de Sterke en werd op dertigjarige leeftijd burgemeester van Leipzig. Hij kwam door bedrog aan de 150.000 daalders die nodig waren om dit prachtige pand te bouwen. Daardoor was het gedaan met de gunst van de keurvorst en Romanus moest veertig jaren van zijn leven als gevangene op de vesting Königstein doorbrengen. Van 1772 tot 1794 was op de tweede verdieping het beroemde Café Richter, waar ook Friedrich Schiller graag kwam.

 
 

 

 
     
   
  Het Romanushaus bovengedeelte  
     
 

 

 
 

 
 

Ambulante Kunsttentoonstelling aan de Brühl

 
 

 

 
 

 

 
 

Top
 

Ambulante Kunsttentoonstelling aan de Brühl

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Ambulante Kunsttentoonstelling aan de Brühl

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Thomaskirche

 

Deze kerk werd in 1212 als kloosterkerk voor de Augustijnen gebouwd. Deze kerk is beroemd geworden omdat Maarten Luther hier op Pinkstermaandag in 1539 de reformatie in Sachsen invoerde, maar ook omdat Johann Sebastian Bach hier van 1723 tot 1750 organist en koordirigent en "director musices" van de stad Leipzig was. Sinds zijn 200ste sterfdag in 1950 bevindt zijn graf zich in de Thomaskirche.

In 1789 speelde Mozart op het orgel. Wereldberoemd is ook het Thomanerkoor.

Bij de kerk horen een school en een jongenskoor.

 
 
 

 

 
     
   
 

 

Johann Sebastian Bach

 

Bach werd geboren in Eisenach op 21 maart 1685 en was een Duits componist van barokmuziek. Hij wordt algemeen gezien als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek. In Leipzig is hij overleden 28 juli 1750. Sinds zijn 200ste sterfdag in 1950 bevindt zijn graf zich in de Thomaskirche.

 
 
 
 
 

 

 
 

 
 

Thomaskirche

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Muurbeeld Thomaskirche

 
 

 

 
 

 

 
 

              

 
 

             Thomaskirche zijportaal                                         Thomaskirche voorkant

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Toren van de Thomaskirche

 
 

 

 
 

 

 
 

Top
 

 

Commerzbank

 

In het voormalige Kaufhaus Topas gebouwd in 1903 -1904, komen neobarok en jugendstil tot een perfecte synthese. Opvallend zijn de vergulde koperreliëfs aan de voorgevel

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Commerzbank - vergulde koperreliëfs aan de voorgevel

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Commerzbank - vergulde koperreliëf aan de voorgevel

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Neue Rathaus

 

Het monumentale Raadhuis aan de Burgplatz werd op het terrein van de vroegere Pleissenburg gebouwd, waaraan ook de Latijnse spreuk boven de hoofdingang refereert: "Arx nova surexit" een nieuwe burcht is verrezen. De constructeur was Hugo Licht, de bekende Leipziger architect en stadsbouwdirecteur. Volgens zijn ontwerp en met medewerking van talrijke andere kunstenaars werd van 1899 tot 1905 dit kolossale, maar toch harmonieuze gebouw opgericht. Het verenigt elementen uit de renaissance, de barok en zelfs de jugendstil. Op een oppervlakte van ongeveer

10.000 m²  zijn bijna 600 vertrekken ondergebracht. Het geheel wordt bekroond met een 114 meter hoge toren, die midden in het gebouwencomplex staat. Na de renovatie straalt het gebouw met zijn lichtgrijze schelpkalksteen uit Rottenbach bij Würzburg weer in zijn vroegere pracht.

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Neue Rathaus - Ingang

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Neue Rathaus - Ingang

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Neue Rathaus - Burgplatz

 
 

 

 
 

 

 
 

Top
 

 

Bundesverwaltungsgericht - Federaal Administratief Gerechtshof

 

Aan de Lutherring staat het monumentale voormalige Reichsgericht . Dat dit justitiepaleis een grote gelijkenis vertoont met het rijksdaggebouw in Berlijn is geen toeval. Na de stichting van het Duitse keizerrijk in 1871 werd in 1879 het Reichsgericht als opperste gerechtshof in Duitsland geïnstalleerd. Van 1888 tot 1895 werd door de architecten Ludwig Hoffmann en Peter Dybwad dit gebouw in de stijl van de Italiaanse late renaissance opgericht. De 68,5 meter hoge koepel beheerst dit gebouw dat een lengte heeft van 126 meter en een diepte van 76 meter. Het werd vooral beroemd door het hoogverraadproces tegen Karl Liebknecht in 1907 en het proces naar aanleiding van de rijksdagbrand in 1933. In 1952 werd hier het "Dimitroffmuseum" ingericht over de geschiedenis van de rechtspraak, genoemd naar Georgi Dimitroff, een van de medebeschuldigden tijdens het rijksdagbrandproces. Van 1952 tot 1997 bevond zich hier ook het museum voor beeldende kunsten met een rijk bestand aan schilderijen, sculpturen en prenten. Sinds augustus 2002 is in dit gebouw het Bundesverwaltungsgericht, het hoogste Administratief Gerechtshof van Duitsland gevestigd.

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Bundesverwaltungsgericht - Federaal Administratief Gerechtshof

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Bundesverwaltungsgericht - Federaal Administratief Gerechtshof

 

Aan de kant van de Beethovenstrasse

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Stadsbibliotheek dit gebouw staat recht tegenover het Bundesverwaltungsgericht, tussen de Dimitroffstrasse en Strasse der 17 juni. 

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

Oude waterpomp ergens op de hoek van een straat

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

Russische Gedächtsniskirche

 

Deze kerk is gebouwd ter herinnering aan de 22.000 Russische soldaten die in 1813 tijdens de Völkerschlacht bij Leipzig zijn gesneuveld. De kerk gebouwd door de Petersburger architect Wladimir A. Pakrowski naar het voorbeeld van een kerk in Moskou uit het begin van de 16de eeuw, werd geheel gefinancierd met donaties en in 1913 gewijd.

 
 

 

 
 

 

 
 

 
 
 

Völkerschlachtdenkmal - Volkerenslag herdenkingsmonument

 

In 1813 vond bij Leipzig   de Volkerenslag   plaats, waarbij Napoleon werd verslagen door een gecombineerd leger van onder meer Rusland, Oostenrijk en Pruisen. Een eeuw later, in 1913, werd ter gelegenheid van deze slag het 91 meter hoge Völkerschlachtdenkmal opgericht.

 

 
 

 

 
 

 

 
 

Top
 

  Doorsnede van Völkerschlachtdenkmal

 
 

 

 
     
   
   

Hier kan je goed zien hoe groot het monument is als je de mensen ziet staan en deze foto is nog maar ¼ van het hele monument

 
     
     
   
  Dit is binnen in het  Völkerschlachtdenkmalt  
     
     
   
  Dit is binnen in het  Völkerschlachtdenkmalt  
     
     
   
  Dit is binnen in het  Völkerschlachtdenkmalt  
     
     
   
  Dit is het uitzicht vanaf de Völkerschlachtdenkmalt  
     
     
   
  Dit is het uitzicht vanaf de Völkerschlachtdenkmalt  
     
     
   
   

Grassimuseum  -  Johannisplatz

 

Museum voor kunsthandwerk - Museum voor volkenkunde en

Muziekinstrumentenmuseum van de universiteit in Leipzig.

 
     
     
  Top
 

 

Het Städtische Kaufhaus (Rechts)

 

Het werd tussen 1893 en 1901 gebouwd. Als experiment werd hier in 1894 de eerste zogenaamde Mustermesse (verkoop van de waren op basis van monsters) uitgeprobeerd, en dit voorbeeld vond spoedig in heel Europa navolging. Voorheen stond hier het Gewandhaus, de lakenhal van Leipzig, waarin zich oorspronkelijk de concertzaal van het Gewandhausorkest bevond. Het Gewandhausorkest kreeg later een nieuw concertgebouw, dat in de Tweede Wereldoorlog verwoest werd, en in 1981 werd op Augustusplatz het huidige Neue Gewandhaus opgericht. Ook het Städtische Kaufhaus werd in de oorlog verwoest en in 1995 weer opgebouwd.

 
     
     
 

              

 
  Het Städtische Kaufhaus  
     
     
 

              

r
 

 

Het Städtische Kaufhaus

 

Gebouwd in 1895 en 1896 onder Koning Albert, 400 jaar na de bevestiging van de Leipziger maatregel door Keizer Maximilian l (foto rechts) die regeerde van1493 tot aan zijn dood in 1519

 
     
     
   
   

Specks Hof

 

Dit voormalige jaarbeursgebouw is in drie fasen gebouwd 1908/09, 1911 en 1928/29, door de  architect Emil Franz Hänzel en wordt als een van de opmerkelijkste warenhuizen in Leipzig beschouwd. Overtuigend is het concept van de drie overdekte binnenplaatsen verbonden door passagegangen, elegant zijn de details.

 
 
     
     
   
  Specks Hof  
     
     
   
  Specks Hof  
     
     
   
  Binnenplaats Specks Hof  
     
     
   
  Binnenplaats Specks Hof  
     
     
  Top
 

 

Binnenplaats Specks Hof

 
 
     
     
   
   

Binnenplaats Specks Hof

 

Met tegels van Meissner porselein met afbeeldingen van de vroegere bebouwing op deze plaats en kleurrijke mozaïeken uit onze tijd.

 
     
     
   
   
   
 

 

Dit zijn tegels van Meissner porselein met afbeeldingen van de vroegere bebouwing op deze plaats

 
     
     
   
  Leuk en mooi winkeltje in de Speck Passage  
     
     
   
  Mädlerpassage  
     
     
   
 

 

Mädlerpassage

 

Aan de linker en rechterkant van de bronzen beelden loopt een trap naar beneden naar de Auerbachs Keller. Toen hier in 1912 - 1914 voor de fabrikant Mädler een nieuw beursgebouw werd opgericht, bleven de Goethekeller, de Lutherkeller en de diepgelegen  Fasskeller bewaard. Hier heeft Goethe als jonge student dus menig glaasje gedronken en daarbij ook de wandschilderijen van de Leipziger kunstschilder Andreas Brettschneider uit 1625 gezien, waarop scénes uit de Faustlegende zijn afgebeeld. Hier stond vroeger Auerbachs Hof, in 1530 - 1538  gebouwd, toentertijd  de beroemdste handelsplaats in Leipzig.

 
     
     
 

              

 
   

Deze twee bronzen beeldengroepen van Mathieu Molitor, die scénes uit de Faust van Goethe uitbeelden. Als je goed op de linkerfoto kijkt naar de rechterschoen dan zie je dat die glimt en dat komt omdat de mensen die daar langslopen even over die schoen wrijven dat zou geluk brengen.

 

 
   
     
     
     
  Top
 

Petershof - één van de vele kledingzaken

 
     
     
   
  Petershof - met mooie beelden  
     
     
   
  Petershof - met mooie beelden  
     
     
   
  Winkelpassage met bij de ingang verschillende kleuren licht om de paar seconden  
     
     
   
  Winkelpassage met bij de ingang verschillende kleuren licht om de paar seconden  
     
     
   
  Drei Konige - Drie Koningenhuis  
     
     
   
  Een winkel en kookstudio van alleen maar Maggi artikelen  
     
     
   
  Oude reclame posters van Maggi  
     
     
  Top
  Winkel met alleen maar Maggi artikelen  
     
     
   
  Grimmaische Strasse één van de winkelstraten  
 

 

 
 Menu Top