Kutná Hora - Tsjechië

Copyright İ 2004 Digitalefotosite Cor en Joke

 

Menu

   
  St. Barberadom  
     
     
   
     
 

Kutná Hora (Duits: Kuttenberg) is een stad in Tsjechië 70 km. ten oosten van Praag., behorend tot Midden-Bohemen. De oude zilverstad staat met haar monumenten sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is een veel bezochte toeristenbestemming.

Ooit was Kutna Hora (21.000 inwoners) een rijke, belangrijke stad, die in Bohemen in grootte alleen door Praag werd overtroffen. Het zilver dat hier eeuwenlang werd gedolven, heeft een aantal Tsjechische koningen schatrijk gemaakt. De zilverwinning bracht ook vele burgers tot grote welstand. Deze inwoners achtten het aan hun status verplicht kostbare bouwwerken neer te zetten die nog steeds het aanzien van de historische kern van de stad bepalen.

Al in de 14de eeuw financierde keizer Karel IV met het zilver uit Kutna Hora zijn verbluffende plannen voor Praag. De Prager Groschen, die in de plaatselijke Munt werd geslagen, gold gedurende de middeleeuwen in heel Europa als een betrouwbaar betaalmiddel om zijn hoge zilvergehalte.
In 1471 werd de Poolse koningszoon Vladislav Jagiello in Kutna Hora tot Boheems koning gekroond. In de 16de eeuw, toen de zilvermijnen uitgeput raakten en er bovendien nieuwe zilvermijnen in het pas ontdekte Amerika waren gevonden, begon de neergang van de stad.

 
     
     
   
  Beelden voor het Jezuïetencollege  
     
 

Jezuïetencollege

Het gebouw dat zich vanuit de verte als enige met de kathedraal kan meten, is het gigantische ernaast gelegen jezuïetencollege (rechts); een indrukwekkend barokgebouw uit 1626-1667 van de hand van de Italiaanse architect Domenico Orsi de Orsini. Het grondplan van het college heeft de vorm van de letter F, ter ere van keizer Ferdinand II. Het terras is in de 18de eeuw versierd met beelden (links) zoals op de Karelsbrug in Praag. De jezuïeten kwamen in Kutna Hora in 1626 om de stad te herkatholiseren. Hun taak bestond er voornamelijk in, in het onderwijzen van kinderen en jongeren. 

 
     
     
   
  Eén van de vele beelden voor het Jezuïetencollege  
     
     
   
  Beelden voor het Jezuïetencollege  
     
     
   
  Jezuïetencollege  
     
     
   
  Jezuïetencollege  
     
     
   
  Jezuïetencollege  
     
     
  Top
 

St. Barbaradom

 
     
 

De St. Barbaradom is een kolossaal bouwwerk met vijf schepen en een zeer opvallend driedelig tentdak. De kathedraal staat op het hoogste punt van de stad; als de kroon op het werk en dicht bij de stadsomwalling.
De bouw van de kerk begon in 1388 onder leiding van John Parler, de zoon van de bouwmeester van de St.Vitusdom in Praag. De bouw werd bijna volledig gefinancierd door de mijnwerkers en hun bond. Na Josef Parler kwamen nog architecten met grote namen zoals Matej Rejsek en Benedikt Ried. De bouw werd in 1565 afgesloten. Eind 19de eeuw vond een grote restauratie plaats en werd ook de huidige Westfaçade gebouwd.
Opvallend aan de buitenzijde zijn de vele steunberen, luchtbogen en pinakels, een kenmerk van de late gotiek, met daarbovenuit het bijzonder driedelig tentdak dat in 1532 werd gebouwd door een zekere Meester Vanek. Dit laatste is een zeldzaamheid voor deze bouwstijl.

De decoratie van het interieur herinnert aan de vroegere bron van rijkdom van de stad. Ook de wapenschilden van welgestelde burgers weerspiegelen het roemrijke verleden. Bijzonder bezienswaardig zijn de kostbare 15de eeuwse muurschilderingen in de Smisekkapel (de tweede rechts naast het altaar), de Madonna met Kind (1380) in de noordelijke kooromgang en de glas-in-loodvensters in Jugendstil. Aan de linkerzijde van de westwand zijn er voorstellingen van de werkzaamheden van de munters. Deze dateren uit de tweede helft van de 15de eeuw en zijn opgezet in pasteltinten. Aan het rechtergedeelte van de westwand bevindt zich de St.Ignatiuskapel met een 18de eeuwse muurschildering met het visioen van de H. Ignatius en een altaarstuk versierd met sculpturen. Het hoogaltaar is gemaakt tussen 1894 en 1905 en is een replica van het origineel.
Dat de kathedraal in een mijnstad staat merk je aan alles: St. Barbara is de beschermheilige van de mijnwerkers en in de kerk is zowel een beeld van een mijnwerker als dat van een munter op muurschilderingen te zien.

 

 
     
   
  Hoofdingang St. Barbaradom  
     
     
   
  Voorplein St. Barbaradom  
     
     
   
  Uitzicht vanaf St. Barbaradom  
     
     
   
  Corpus Christy Kapel naast de St Barbaradom  
     
     
   
  Corpus Christy Kapel  
     
     
   
  St.-Jacobskerk  
 

 

De St.-Jacobskerk (1330-1420) heeft twee ongelijke torens, de hoogste is 82 m hoog. Men beweert dat één van de torens zou zijn scheefgezakt door instortende mijnen eronder. De kerk heeft een kostbaar interieur.

 

 
     
   
  St.-Jacobskerk  
     
     
   
  Straatje voor het Zilvermuseum  
     
     
  Top
  Zilvermuseum  
     
     
   
   

Aan het Palackeho namesti (met barokke Maria-pestzuil) is ook Kutna Hora’s oudste huis te vinden (rechts van de zuil), het Stenen Huis uit 1495. Het is een mooi voorbeeld van laatgotiek, waarin tegenwoordig het stadsmuseum en het museum voor kunstnijverheid is ondergebracht

 
     
     
   
  Maria-pestzuil  
     
     
   
   

De grote, ronde Kamenná kašna (stenen fontein) - een oude watertank gebouwd in 1493 - 1495

 
     
     
   
   

De grote, ronde Kamenná kašna (stenen fontein) - een oude watertank gebouwd in 1493 - 1495

 
     
     
   
   

De grote, ronde Kamenná kašna (stenen fontein) - een oude watertank gebouwd in 1493 - 1495

 
 
     
     
   
   

De grote, ronde Kamenná kašna (stenen fontein) - een oude watertank gebouwd in 1493 - 1495

 
 
     
     
   
  Deur van de Kamenná kašna (stenen fontein)  
     
     
   
   En in de deur zit een gat  
     
     
   
  Ik was benieuwd wat je daardoor zag  
     
     
  Top
  Dit dus  
     
     
   
  Huis aan de Husova  
     
     
   
   

Kerk van de H. Johannes Nepomuk - tussen de normale huizen. De roze en witte barokkerk. Het werd gebouwd in het midden van de 18e eeuw en is niet meer van een gemeenschap. De Nepomuk kerk werd pas onlangs volledig gerestaureerd en is weer te bezichtigen sinds 2004

 
     
     
   
  Ingang naast de Kerk van de H. Johannes Nepomuk  
     
     
   
  Ingang naast de Kerk van de H. Johannes Nepomuk  
     
     
   
  Ossuarium (Beenderenhuis) in Kutna Hora Sedlec  
     
 

Een historisch overzicht van het Ossuarium (Beenderenhuis) in Kutna Hora Sedlec

 

In het jaar 1142 werd hier een Cistercienser klooster gesticht. Een van de belangrijkste taken van de monniken was de bewerking van de grond rond het klooster en van die in de wijde omgeving.

De Tsjechische koning Otakar II belastte i 1278 de abt van Sedlec, Henry genaamd, met een diplomatieke missie naar het Heilige Land.

Bij zijn terugkeer uit Jeruzalem bracht abt Henry een handvol aarde uit Golgotha mee en verspreide deze aarde over het kerkhof van het klooster. Daardoor werd dit kerkhof niet alleen in Bohemen, maar in heel Midden - Europa zeer bekend en vele vooraanstaande mensen wilden hier begraven worden.

De begraafplaats werd ook vergroot gedurende de pestepidemie in de 14de eeuw in 1318 bijvoorbeeld werden hier 30.000 mensen begraven en gedurende de Hussietische oorlog in het begin van de 15de eeuw. Na het jaar 1400 richtte een van de abten in het midden van het kerkhof een gotische Allerheiligenkerk op en onder deze kerk een kapel, die bestemd was voor het plaatsen van beenderen uit de graven.

Na 1511 begon een halfblinde Cistercienser monnik met het opbergen van deze beenderen. Het beenderhuis werd van 1703 tot 1710 in de Tsjechische barokstijl herbouwd door een beroemde Italiaanse architect, Giovanni Santini. De opstelling van de beenderen zoals die nu te zien is , is het uit 1870 stammende werk van de Tsjechische houtsnijder Frantisek RINT. Zijn naam , samengesteld uit beenderen, is hier ook te zien.

In het ossuarium liggen de resten van 40.000 mensen. De grootste hoeveelheid beenderen ziet u in de vorm van een kerkklok. Het interessantste werk van de meester RINT is de lichtkroon  in het middenschip, die alle soorten beenderen van het menselijk lichaam bevat. Ook het wapen van de adellijke familie Schwarzenberk bestaat uit beenderen. Wij wensen u veel kijkplezier.

 

De volgende link geeft u meer informatie:  http://www.kostnice.cz

 
     
     
   
  Ingang naar het Ossuarium  
     
     
   
  Kostinice  
     
     
   
  Openingstijden  
     
     
  Top
  Medewerkers van de receptie  
     
     
   
  Trap naar het ossuarium  
     
     
   
     
     
     
   
     
     
     
   
  Het middenschip  
     
     
   
  Eén van de vier Klokken  
     
     
   
  Het midden van een klok  
     
     
   
  Het midden van een klok (er liggen ook muntjes bij)  
     
     
   
  Het middenschip  
     
     
   
  Pilaren  
     
     
  Top
  Schedels  
     
     
   
  Beenderen en kaken met tanden  
     
     
   
  Schilderij  
     
     
   
  Het Altaar  
     
     
   
   Wapen van de adellijke familie Schwarzenberk  
     
     
   
  Een deel van het wapen van de adellijke familie Schwarzenberk  
     
     
   
  Een deel van het wapen van de adellijke familie Schwarzenberk  
     
     
   
  Wapen van de adellijke familie Schwarzenberk  
     
     
   
  Schilderij  
     
     
   
  Schedels  
     
     
  Top
  Schedels  
     
     
   
  Schedels  
     
     
   
   

1870 F.Rint

Naam van de ontwerper ook uit beenderen

 
     
     
   
  Plafond in het midden  
     
     
   
  Pilaar  
     
     
   
  Naar boven de uitgang  
     
     
   
  Kapel boven het Ossuarium  
     
     
   
  Altaar in de Kapel  
     
     
   
  Ingang van de kapel  
     
     
   
  Raam met zicht op het Ossuarium vanuit de kapel  
     
     
  Top
  Wanddecoratie in de kapel  
     
     
   
  Begraafplaats achter de kerk  
     
     
   
  Begraafplaats achter de kerk  
     
     
   
  Begraafplaats achter de kerk  
     
     
   
  Begraafplaats achter de kerk  
     
     
   
  Begraafplaats achter de kerk  
     
     
   
  Monument vlakbij het Ossuarium  
     
     
   
  Uitzicht vanaf de rand van Kutna Hora  
 Menu Top